Podłoga do kuchni – jaką wybrać?

Kuchnia jest często tym pomieszczeniem, którego aranżacja sprawia najwięcej problemów. Także dotyczy to podłogi kuchennej, która nie tylko powinna być estetyczna, ale również powinna wyróżniać się funkcjonalnością, powinna być łatwa do utrzymania w czystości oraz odporna na uszkodzenia. Co zatem wybrać?

boards-333572_1280

Rodzaje materiałów na podłogi kuchenne

Obecnie do kuchni można zastosować niemalże każdego rodzaju materiał. Powinien on być jednak wodoodporny, a także odporny na wysokie temperatury. Co warto wybrać?

  •     płytki ceramiczne – są wybierane najczęściej do kuchni i także     sprawdzają się w nich idealnie, są odporne, wytrzymałe, łatwe w     myciu, podobnie jak terakota czy gres
  •     wykładzina podłogowa – jest tanim materiałem, można kupić ją     w różnych wariantach, ale z czasem nie wygląda estetycznie, także     nie jest odporna na wysokie temperatury, zapałka czy naczynie     żaroodporne prosto z piekarnika mogą ją zniszczyć
  •     podłogi winylowe – te nowoczesne doskonale nadają się do     kuchni, ponieważ są wytrzymałe, elastyczne, ciepłe w dotyku,     wodoodporne i bardzo efektowne
  •     kamień – zdecydowanie drogi, ale też estetyczny, wymaga     odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji, aby wyglądać ładnie
  •     drewno – do kuchni najlepiej nadają się drewna egzotyczne, które     są odporne na działanie wilgoci i wysokich temperatur

Do kuchni nie nadają się natomiast zwykłe panele podłogowe – przez ich łączenia może przenikać wilgoć, dlatego też mogą one szybko zacząć nieestetycznie pęcznieć. Także z oczywistych względów dywany i wykładziny dywanowe nie będą zbyt dobrym zakupem do kuchni.

Comments are closed.